De regels zijn als volgt:
- Serieus meedoen, Interesse tonen
- Respecteer de privacy van een ander, praat niet over persoonlijke dingen
- Elkaar met respect behandelen
- Per thema een ander persoon helpen
- Projectgroep bepaalt aantal punten
- Naober zet handtekening voor akkoord
- Meerdere kaartjes per maand verdienen kan
- Accepteren oordeel projectgroep, geen discussie
- Geen vervalsing (kopiëren)
- Je mag nooit alleen op bezoek, ga met een ouder of vriend(in) (veiligheid)
- Naar de winkelier Naoberpuntjes inleveren, voor spaarkaart
Doel:
- Het is een proefproject van naoberzorg en BuurtsportCoach Leudal om kinderen en ouderen bewust te maken dat we voor elkaar klaar kunnen staan. Om elkaar te helpen.
- Voor zowel kinderen als ouderen.
- Want, wie goed doet, goed ontmoet
Van en voor:
- NaoberKids is een eerste proefproject
- Project van vereniging NaoberzorgPunt Roggel en Buurtsportcoach Leudal
- Kinderen helpen anderen onder andere: ouderen en leeftijdsgenoten
Doelstelling:vergroten maatschappelijke betrokkenheid van kinderen en het verbinden van jong en oud in het dorp. In samenwerking met verenigingen, basisschool en ondernemers, willen we kinderen verleiden om iets te doen voor een ander. Door een simpel spaarsysteem dat vooral leuk is om aan mee te doen, ontwikkelen we een soort ‘ verdienmodel’, dat is gericht op bewust-sociaal-meedoen. Samen met de Ondernemersvereniging Roggel, willen we alle kinderen van de basisschool stimuleren om mee te doen. Kinderen kunnen sparen, iets kunnen ‘verdienen’, als ze iets doen voor een ander medemens. Dit kan door middel van het sparen van zogenaamde NaoberPunten die kinderen kunnen ‘verdienen’ als ze bijvoorbeeld voor iemand een boodschap doen, mee gaan wandelen of een spelletje doen, of zomaar even op bezoek gaan bij een Naober! Met een volle spaarkaart of een aantal gespaarde NaoberPunten kunnen ze een ‘beloning’ ophalen bij de lokale middenstand. Deze beloning heeft een directe relatie met gezond bewegen (b.v. een tennisbal) of gezonde voeding (b.v. een stuk fruit bij de groenteboer). Of bijvoorbeeld een springtouw, een waardebon voor een spelletje midgetgolf, zwemmen bij de Leistert of een Game-avond bij E-Village.
De Naoberpunten kunnen kinderen dan bij de lokale ondernemers inleveren. Hoe precies dit in de praktijk moet werken, dat moeten we nog met elkaar gaan uitvinden. Samen met kinderen van groep 7 en 8 gaan we dit projectidee verder uitwerken. Kinderen worden zo direct betrokken bij de voorbereidingen en ontwerp van het logo en materiaal en kunnen meedenken over de spelregels en de beloningen. Het spel zal zich gaandeweg ontwikkelen en daarin ligt nu juist de uitdaging. Iedereen kan meedoen en de beweging van onderop zal zichtbaar worden in het dorp. We verwachten dat de impact uiteindelijk erg groot zal zijn. Van dit spel hopen we dat de verankering ook op de lange termijn in het dorp zal plaatsvinden. Daarmee is een hoger doel voor alle betrokkenen bereikt.
Het ‘spaarsysteem’ zal in de praktijk niet waterdicht zijn, elk spel is natuurlijk ‘fraude-gevoelig’. Hierin ligt ook een opdracht waarbij we elkaar kunnen wijzen op de spelregels, maar ook op waarde en normen. Bewustzijnsgroei is hier dus ook aan de orde, zij het op een speelse manier. Ook ouders worden bij het spel betrokken, hun steun en support is belangrijk om het spel met elkaar goed te kunnen spelen. Als iedereen mee doet, ontstaat er een beweging van onderop. Precies zoals we dit graag willen. Samen, door en voor mensen, ook de kleine mensen doen ertoe.
Vragen of opmerkingen, neem contact met ons
contactformulier, telefoon of e-mail.